Presentation

Min historia i Islandshästvärlden

Jag började som 4-åring att rida på Hagaby ridskola i Kumla, och som 13-åring 1984 kom jag för första gången i kontakt med Islandshästen då min familj köpte valacken Blesi frá Bakkakot.

På den tiden var islandshästvärlden inte så stor i Sverige och lokalklubben Hrimfaxi hrimfaxi.se var relativt nystartad.


1991, då jag var 19 år, åkte jag till Island för första gången för att jobba med hästar. Jag hade turen och äran att få arbeta och bo på gården Flugumýri som är en av Islands mest kända avelsgårdar genom tiderna. Dom flesta av oss känner igen avelsmatadoren Ófeigur 802 frá Flugumýri som återfinns i oändligt många stamtavlor bland våra hästar både nu och då.

Detta kom att bli den första av många resor till Island.


1992-1996 jobbade jag till och från hos en av Islands största turridningsfirmor Eldhestar eldhestar.is med turridning och träning av företagets hästar.

Hösten 1996 kom jag in på tränarutbildningen vid Hólar holar.is på norra Island. Utbildningen resulterade i årets utmärkelse för "Bästa sits och inverkan", samt årets högsta poäng vid *FT´s unghästprov som jag avklarade hos Siggi och Lisbeth Sæmundsson på deras dåvarande gård Holtsmúla 1, också en av Islands mest kända gårdar inom hästavel och träning. Numera bor Siggi och Lisbeth på gården Skeiðvellir skeidvellir.is


Omhälla Islandshästar

Väl hemma fick jag allt mer uppdrag med kurser och ridlektioner, och år 2000 startade jag min egen verksamhet med ridskola, turridning, inridning/utbildning av hästar, samt privatlektioner och kurser, och 2001 blev jag examinerad B-instruktör genom SIF .


Numera erbjuder jag träning för ryttare med egen häst samt tar emot hästar på utbildning. Samt har jag ett litet antal hästar för uthyrning till ridlektion. Jag har genom åren tävlat endel men varmast om hjärtat har legat utbildning och utveckling av hästar och ryttare.


I samarbete med gården Helluland på Island

2018 startar jag ett samarbete med Kristján Sígtryggson på gården Helluland på Island. Vi kommer att regelbundet träna och välja ut guldklimpar från "Kiddis"

uppfödning att imporeta till Sverige för vidare träning och försäljning.

Se importerade hästar här och hästar som planeras att importeras här.

Det går även bra att lämna önskemål så hjälper vi dig att hitta din drömhäst!


Utbildningar


Wången Jämtland

(på den tiden Hingstuppfödningsanstalt för Nordsvenska hingstar) 

Skogskörarutbildning, inridning, onkörning och träning av Nordsvenska unghingstar.

Kvinnerstaskolan Örebro

Hästskötar- och tränarutbildning (Alla typer av hästar)

Hólar Island

Tränare - Islandshäst

- Utmärkelse för bästa Sits & Inverkan

- Årets högsta betyg (8,5p) på årets unghästprov

- Medlem i FT

 

SIF Svenska Islandshästföreningen

Instruktörsutbildning


*FT (Félag Tamningamanna Íslands) = Islands förbund för godkända hästtränare


Sleipnir frá Hellulandi

Kiddi & Mjölnir       Linda & Esja

Kjói från Omhälla

Straumur frá Hellulandi

Copyright © All Rights Reserved